Чи варто інвестувати в медицину

27.06.2019

На відміну від низки розвинених світових ринків, де основна причина інвестицій в об’єкти охорони здоров’я зумовлена демографічними процесами, в Україні драйвером, який може сприяти розвитку цього сектора, в першу чергу приватної медицини, багато хто називає медичну реформу.

За даними компанії «Медичний Конструктор», сьогодні в нашій країні налічується близько 5000 приватних установ, в основному це стоматологічні кабінети; кабінети УЗД; урологічні, гінекологічні, хірургічні кабінети; офтальмологічні клініки, амбулаторії та лабораторії з збірними пунктами. Решта – поліклініки.

Сьогодні, щоб відкрити в Україні медзаклад, інвестору необхідно вкласти в нього приблизно від $ 1500 до $ 2200 / м2 – такі цифри називає компанія «Медичний Конструктор». «У цю вартість входить все – проектування, будівництво, інженерія, медична технологія, обладнання. Однак цього дуже мало, щоб реалізувати якісний проект під ключ», – вважає засновник і керуючий партнер, «Медичний Конструктор» Владислав Смірнов. За його даними, інвестиції в 1 м2 для України в 2020-2025 роках будуть перебувати в діапазоні $ 2000-3300 в сегменті спеціалізованих установ, при цьому аналогічні квадратні метри варіюються від $ 4000 до $ 7000 в Східній Європі і від $ 8000 до $ 11 000 на Західній і Північній Європі. Термін окупності в Україні становить 5-7 років, а в Європі – 10-15 років. Найвищі інвестиції в створення об’єктів охорони здоров’я з розрахунку на 1 м2 – в США. «Тут середня вартість 1 м2 лікарні з операційної інфраструктурою становить від $ 10 000 до $ 12 000», – повідомив Владислав Смірнов.

Як зазначила Юлія Двораківська, керуючий партнер, CBM Forum, в Україні набирає обертів тенденція, коли приватні медзаклади будують власні будівлі з нуля або викуповують існуючі об’єкти. «Якщо планується відкриття широкопрофільного медичного центру з комплексом діагностичних послуг – досить складно знайти потрібне приміщення. Тому що експлуатація окремих видів обладнання, такого як рентген-апарат, комп’ютерний томограф та інших, вимагає забезпечення спеціального захисту. Також згідно українським нормативам заборонено їх використання в громадських або житлових будинках. В цьому випадку будівництво клініки з нуля є логічним і часто це єдине можливе рішення», – говорить директор і партнер DELTA Ukraine, керуючий директор DELTA Holding GmbH – Austria Вольфганг Гомернік. Серед гравців ринку, що побудували власні будівлі, можна назвати Медичний центр «Універсальна клініка« Oбepir »(Київ), багатопрофільну сімейну клініку AmiClinic (Київська область), пологові будинки« Лелека »(Київ) і ADONIS (Київська область). «У цьому є свої плюси і мінуси. До плюсів віднесу можливість побудувати приміщення з більшою квадратурою, ніж необхідно зараз, що добре для подальшого зростання і створення оптимального планування. До мінусів – величезні фінансові, тимчасові і трудові витрати, фокус уваги зміщується з надання медичної допомоги на будівництво об’єкта », – поділився досвідом Віталій Гірін, власник медичної групи компаній ADONIS.

Сьогодні все ж більш поширена оренда приміщення під клініку. Однак, як зазначають експерти, знайти майданчик певного розміру в хорошій локації який відповідає вимогам медзакладів – непросто.

За матеріалами:
Commercial Property №4(189) май 2019