Перший міжнародний інноваційний форум у Вінниці об’єднав інноваторів, бізнес-спільноту та представників влади

28.09.2020

24 вересня 2020 року у м. Вінниця відбувся Перший міжнародний інноваційний форум «Інноваційна система Поділля. Перезавантаження», організаторами якого виступили Вінницька міська рада, Вінницька обласна державна адміністрація, Донецький національний університет імені Василя Стуса та Науковий парк «ДонНУ-Поділля».

Вітаючи представників науково-дослідної спільноти та бізнесу, які взяли участь форумі, директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов висловив переконання, що Перший міжнародний інноваційний форум стане комунікативним майданчиком для створення спільних напрямів діяльності науки і бізнесу.

«Форум проводиться у Вінниці вперше і є важливою подією в формуванні інноваційної системи як Вінниці і Вінницької області, так і Поділля загалом. Вінниця уже має значні напрацювання в сфері підтримки інновацій. Зокрема, в місті вже створено три індустріальні парки, які слугують своєрідним магнітом для залучення інвесторів та створення нових підприємств, в тому числі інноваційних. Крім того, напрацьовано та затверджено Концепцію розвитку Інноваційно-технологічного парку «Кристал» – першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку», – наголосив Максим Мартьянов.

Ректор Донецького національного університету ім. Василя Стуса Роман Гринюк зазначив, що сучасний економічний розвиток та швидкі темпи технологічних змін, а також глобальні виклики зовнішнього середовища вимагають формування регіональних інноваційних систем, які швидко адаптуються до змін і об’єднують зусилля науки, бізнесу та запитів суспільства.

В зв’язку з карантинними заходами, Форум проводився в комбінованому форматі (офлайн та онлайн) та передбачав виступи керівництва міста та області, професорсько-викладацького складу провідних вищих навчальних закладів України, Республіки Польща та Республіки Болгарія, представників провідних підприємств України та Польщі, а також громадських об’єднань підприємців, представників інноваційної та інвестиційної галузі України, Польщі та Болгарії.

В першій частині форуму іноземні та вітчизняні гості говорили про інфраструктуру інновацій.

«В умовах пандемії особливо відчувається важливість інновацій. Переконаний, що Форум стане чудовим майданчиком для налагодження діалогу між наукою та бізнесом», – наголосив під час свого виступу доктор наук, професор Інституту економіки промисловості НАН України В’ячеслав Ляшенко. «Інноваційний ліфт» – напрями інтеграції в економічне середовище ЄС в умовах реалізації Угоди про Асоціацію» – саме з обговорення цієї теми та виступу професора Інституту економіки промисловості НАН України розпочалась практична частина форуму.

Директор Келецького технологічного парку Республіки Польща Юстіна Ліхосік розповіла про успішний досвід створення та реалізації Келецького технологічного парку. Особливу увагу вона звернула на співпрацю Келецького технопарку у розбудові Інноваційно-технологічного парку «Кристал», який створено у Вінниці.

«В 2019 році в рамках конкурсу «Польська допомога з розвитку 2019» Міністерства закордонних справ Республіки Польща Келецьким технологічним парком спільно з Вінницькою міською радою реалізовувався проект щодо створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку «Кристал». Спеціально запрошені польські експерти проводили серію навчальних заходів з метою напрацювання основ для створення ефективної екосистеми Інноваційно-технологічного парку «Кристал». На фінальній конференції проекту презентували Концепцію Вінницького інноваційно-технологічного парку, стандарти впровадження передінкубаційних та акселераційних програм в «Кристалі», перелік індикаторів ефективності Парку», – зазначила Юстіна Ліхосік.

Крім того, участь у Форумі взяв проф., голова правління Промислово-технологічного парку м. Бидгощ Республіки Польща Анджей Полграбскі, який розповідав про розвиток технопарку м. Бидгощ за останні 15 років. Професорка Господарської академії ім.Ценова Республіки Болгарія розповідала про нову бізнес-модель університетів через призму досвіду Болгарії.

В другій частині форуму учасники говорили про практику інновацій. Велику цікавість у присутніх викликами презентації представників Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова, Вінницького національного технічного університету, Хмельницького національного університету та представників МПП «Фірма МЕД» і ТОВ НВП «СВ-ЕКО ПЛЮС».

Про практичний досвід взаємодії «Бізнес-Наука» розповідали представники бізнес-спільноти Вінниччини: директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук, виконавчий директор ПрАТ «Плазматек» Юрій Омельчук, технічний директор ТОВ «Інновінпром» Юрій Скидан та голова правління ВОО «Спілка підприємців Стіна» Олександр Печалін.

Організатори Форуму «Інноваційна система Поділля. Перезавантаження» впевнені, що він стане комунікаційною платформою для налагодження ефективного діалогу представників органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій, пошуку інвестиційних ресурсів та додаткових джерел фінансування перспективних інноваційних проектів.