Україна та Ізраїль розширять вільну торгівлю на сферу послуг

19.08.2019

Україна та Ізраїль розпочнуть роботу щодо розширення Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами на сферу послуг і створять центри високотехнологічного розвитку для обміну досвідом. Про це повідомляє видання Інтерфакс Україна.

Сьогодні, 19 серпня, в Києві Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр держави Ізраїль Біньямін Нетаньяху обговорювали питання війни і політики безпеки, торговельно-економічні відносини, інновації та інше.

“Ми також домовилися без затримок розпочати роботу щодо розширення угоди й на сферу послуг”, – сказав Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу за підсумками зустрічі з Прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху.

За словами Біньяміна Нетаньяху, під час візиту, крім розширення угоди про ЗВТ, було прийнято також рішення створити центри високотехнологічного розвитку в Єрусалимі та Києві.

“І в Києві, і в Єрусалимі слід відкривати центри високотехнологічного розвитку. Отже, ми обмінюватимемося технологіями й залучатимемо українців у нашу індустрію високих технологій. Тому, що ми робитимемо спільні інвестиції в цю сферу тут, в Україні”, – зазначив Біньямін Нетаньяху.

За його словами, наразі, “квінтесенцією розвитку будь-якої держави є інновації”, і Україна має великі таланти й можливості для цього.

“Ізраїльські компанії тут працюють, і ми співпрацюємо з десятками тисяч, десь близько 50 тис. українських комп’ютерних інженерів, математиків, учених, тих, хто задіяний у сфері сучасних технологій”, – додав Прем’єр-міністр Ізраїлю.

Як повідомлялося, 11 липня 2019 року Верховна Рада України ратифікувала міжнародну Угоду про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. 7 серпня Володимир Зеленський підписав проект закону №0223 про ратифікацію Угоди про ЗВТ.

Відповідно до Угоди про ЗВТ, Ізраїль скасовує близько 80% ввізних мит для українських промислових товарів і понад 9% – для товарів агросектора. Водночас Україна скасовує близько 70% ввізних мит на ізраїльську промислову продукцію і понад 6% – для сільськогосподарських товарів.

Угода набуде чинності через 60 днів після ратифікації парламентом України й ізраїльським кнесетом.