Вінниця приєднується до глобального партнерства з метою просування відкритого врядування

26.10.2020

Місто Вінниця було обрано для приєднання до Партнерства «Відкритий Уряд» (OGP), організації, яка об’єднує владні структури та лідерів громадянського суспільства для створення більш прозорого, політично збалансованого та партисипативного управління. Будучи новим членом OGP, Вінницька міська об’єднана територіальна громада працюватиме з організаціями громадянського суспільства та іншими членами OGP з метою просування порядку денного відкритого врядування на місцевому рівні та покращення обслуговування органами влади своїх мешканців.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов підтримав приєднання до Партнерства: «Ми впевнені, що запровадження демократичного відкритого врядування є життєво важливим на місцевому рівні, враховуючи, що саме тут місцева влада є найближчою до своїх громадян. Більше того, мешканці можуть брати участь у процесах прийняття рішень і, таким чином, відчувати себе невід’ємною частиною своєї громади. Як частина світової спільноти OGP ми зможемо співпрацювати з міжнародними колегами, вивчаючи їх досвід, а також сприяти розвитку відкритого врядування нашими найкращими практиками».

Представниця ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Наталія Величко наголосила на важливості співпраці громадянського суспільства та органів місцевої влади з метою запровадження реформ, що відповідає потребам мешканців Вінницької міської об’єднаної територіальної громади, і що OGP пропонує відповідну платформу для досягнення цих цілей.

Організації громадянського суспільства та органи місцевої влади відстоюють підходи відкритого врядування через доступ до публічної інформації, роботу зі зверненнями та скаргами громадян, реалізацію електронних петицій, проведення відкритих громадських обговорень, підтримку місцевих ініціатив через Бюджет громадських ініціатив та фінансову підтримку інституцій громадянського суспільства. Як новий член Партнерства «Відкритий Уряд», Вінницька міська об’єднана територіальна громада у партнерстві з громадянським суспільством і надалі розбудовуватиме відкрите врядування, врахувати досвід, отриманий від інших членів OGP.

Партнерство «Відкритий Уряд» запрошує ще 55 нових членів з 64 органів місцевої влади з 32 країн приєднатися до OGP. Це найбільше в історії розширення OGP відбувається у критичний момент, оскільки міста та місцеві громади перебувають у авангарді зусиль по реагуванню на COVID-19, а також стикаються із проблемами обмеженого бюджету та небезпекою кліматичних змін. 56 нових членів було обрано з 112 поданих заявок.

Перебуваючи в авангарді інновацій, члени OGP зробили сміливі кроки у вирішенні постійних викликів. Наприклад, в Буенос-Айресі (Аргентина), органи влади та громадянське суспільство почали співпрацювати з метою забезпечення доступу відособленим соціальним групам до системи репродуктивного здоров’я, а в Секонді-Такораді (Гана) мешканці отримали онлайн доступ до інформації про заявки на інфраструктурні проєкти, що дозволяють боротися з корупцією та незаконним будівництвом. Будучи свідком успіху перших 20 членів OGP, Керівний комітет OGP погодився розширити членство у 2020 році.

Виконавчий директор OGP Санджай Прадхан радо привітав приєднання нових членів до Партнерства: «Місцеві лідери – в органах місцевої влади та громадянському суспільстві – переважно найближчі до людей, яким вони служать. Відкрите місцеве самоврядування може трансформаційно вплинути на життя людей та зміцнити довіру».

За оцінкою OGP та будучи відібраною Комісією з відбору учасників, до складу якої входять члени Керівного комітету OGP, місцеві члени OGP та представники громадянського суспільства, Вінницька міська об’єднана територіальна громада була обрана на основі критеріїв оцінювання, викладених у конкурсі заявок, а також інших факторів, таких, як забезпечення потреб регіонально різноманітних груп, з різними типами та розмірами організацій, а також з унікальними сильними сторонами, що доповнюють цілі OGP.

У 2020 році OGP отримало понад 100 спільних заявок від органів влади та організацій громадянського суспільства місцевого рівня, що виражають зацікавленість у приєднанні до OGP. Всім заявникам було запропоновано приєднатися до спільноти практиків OGP, зробити свій внесок у розвиток бази знань OGP про відкрите врядування на місцевому рівні та взяти участь у рівноцінному обміні досвідом з метою розширення масштабів реформ на національному та місцевому рівнях всіма членами OGP.

Про OGP:
У 2011 році лідери органів місцевого самоврядування та представники громадянського суспільства об’єднались, щоб створити унікальне партнерство, яке поєднує ці потужні сили для сприяння підзвітному, відкритому та інклюзивному врядуванню.

Сімдесят вісім країн та зростаюча кількість органів місцевого самоврядування, що представляють понад два мільярди людей, разом із тисячами організацій громадянського суспільства є членами Партнерства «Відкритий Уряд» (OGP).