Аеропорт «Вінниця» після реконструкції зможе приймати майже 100 тисяч пасажирів на рік

07.05.2019

У 2019 році заплановано провести реконструкцію міжнародного аеропорту «Вінниця» на суму 1, 013 мільярда гривень. Це дасть змогу відкрити нові маршрути та збільшити частоту рейсів за наявними напрямками.

План реконструкції представлено Державним агентством інфраструктури проектів спільно з Міністерством інфраструктури України.

Наступного року в аеропорті «Вінниця» заплановано реконструкцію злітно-посадкової смуги, частково перону, засобів посадки, світлосигнального обладнання та радіонавігації, а також передбачено будівництво очисних споруд та освітлення перону. Якість злітно-посадкової смуги відповідатиме запитам європейських компаній, завдяки підсиленню несучої спроможності покриття додатковим шаром цементобетонну.

Очікується, що перший рейс з оновленого аеропорту відбудеться вже наприкінці 2019 року. Під час реконструкції аеропорт не надаватиме послуги з перевезення пасажирів.

Реалізація проекту дасть змогу збільшити кількість рейсів до 1,5 тисяч на рік та пасажирів – до 100 тис. в рік. Повна реконструкція дозволить приймати літаки нового покоління, зокрема й ті, що використовують авіакомпанії-лоукостери.

«Ми ставимо перед собою завдання – реалізувати цей проект при підтримці державного бюджету і Уряду. Це дасть нам можливість розвивати туристичний і економічний потенціал міста, » — підкреслив голова Вінницької міської ОТГ Сергій Моргунов.

Згідно зі статистичними даними, кількість перевезених пасажирів щороку збільшується. Пасажиропотік у 2015 році становив 4 тисячі пасажирів, у 2016 – 30 тисяч, у 2017 – майже 53 тисячі, а у 2018 сягнув максимального рівня – 61 тисячі.

У 2018 році запущено регулярні внутрішні рейси до/з Києва (міжнародний аеропорт Бориспіль). Починаючи з червня 2016 року, авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» (МАУ) відкрила регулярні рейси «Вінниця – Тель-Авів – Вінниця» та «Вінниця – Варшава – Вінниця». А також з аеропорту відправляються чартерні рейси до курортів Туреччини – Анталії й Даламану, а також Єгипту – Шарм-ель-Шейху.

«Аеропорт Вінниця» – єдиний міжнародний аеропорт в Центральній Україні. В радіусі 200 км від нього в регіонах країни немає інших активних з міжнародним пунктом пропуску та досвідом обслуговування сучасних повітряних суден сімейств Airbus 320 та Boeing 737-800. У 2017 році вінницьке летовище отримало перехідний кубок «Аеропорт року» від Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації за приріст по обслуговуванню пасажирів та збільшення авіарейсів.