Міжнародна співпраця, залучення інвестицій та всебічна підтримка: про результати форуму ReBuild Ukraine, де вінницька делегація представляла нашу громаду

У Варшаві завершився міжнародний форум ReBuild Ukraine, тема якого – потреба відбудови України. Через російську агресію в нашій державі постраждали мільйони людей, а багато інфраструктурних об’єктів в різних містах зазнали руйнувань чи серйозних пошкоджень. Серед більше 20 громад, які стали учасниками форуму, була і Вінниця. Делегація з міської ради представила проєкти на відбудову.

Від Вінниці у виставці-конференції взяв участь секретар міської ради Павло Яблонський та презентував план реконструкції аеровокзалу КП “Аеропорт Вінниця”. Він наголосив, що це надзвичайно важливий проєкт не лише для міста та регіону, а й всієї країни. Відтак, місто розраховує на залучення інвестицій для відновлення аеропорту.

“Внаслідок ракетного удару по аеропорту “Вінниця”, що стався 6 березня 2022 року, зазнала руйнувань інфраструктура аеропорту і будівля самого аеровокзалу, – розповідає Павло Яблонський. – Проєкт реконструкції аеровокзалу передбачає поділ термінала на два сектори: міжнародні та внутрішні рейси, пропускна спроможність складатиме 400 пасажирів за годину. Ми переконані, що відновлення аеропорту стане каталізатором для залучення інвестицій в місто та розвитку різних сфер соціально-економічного характеру, що потягне за собою прорив у Вінницькій громаді. Аеропорт привабить туристів, активізує економічну активність, покращить транспортні можливості регіону, сформує передумови для створення нових робочих місць”.

Під час форуму делегація знайомилася та налагоджувала комунікацію з представниками Німеччини, Данії, Нідерландів, Польщі, Італії, Франції та відомств інших країн, обговорюючи напрямки співпраці. Зокрема, представники Торгово-промислової палати Італія-Україна запропонували організувати заходи з візитами італійських компаній у Вінницю і вінницьких – в італійські міста відповідно.

Особливо європейці зацікавилися індустріальними парками Вінниці, а також проєктом реконструкції тепломереж та, власне, аеровокзалу.

Понад тисячу відвідувачів форуму готові сприяти відбудові України й вести перемовини вже зараз. Це посли, міністри, банківські установи, національні компанії, представники великого та середнього бізнесу Європи. Запропонована допомога Україні з їхнього боку не лише у наданні необхідної якісної продукції, а й в залученні технологій та експертизою кваліфікованих фахівців. Крім того, мова йшла про залучення нових технологічних рішень щодо систем очищення води, а також про будівництво водопроводів, ангарів, сільськогосподарської техніки, вікон та інших матеріалів для будівництва.