Спільний проєкт Вінницької міської ради, уряду Німеччини та UNDP в Україні

 

 

 

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує його німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Проєкт спрямовано на підтримку швидкого відновлення локальних економік українських міст шляхом інвестування у відбудову та покращення інфраструктури розвитку бізнесу.

Учасниками проєкту є 12 міст, серед яких є як великі обласні центри: Луцьк, Рівне, Житомир, Чернігів, Тернопіль, Хмельницький, Вінниця та Івано-Франківськ, так і відносно невеликі міста, як от Звягель, Стрий, Сміла та Лозова.

Десять громад у межах проєкту створять інфраструктуру для бізнесу (бізнес-коворкінги, інноваційно-технологічний парк тощо), а ще дві — відновлять економічну інфраструктуру, а саме водопостачання у місцеві промислові зони, де сконцентровано малий та середній бізнес.

Особливістю проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» є те, що він органічно поєднує два напрями:

  1. Здійснення будівельних робіт з відбудови бізнес-інфраструктури та базової інфраструктури;
  2. Імплементацію програми з розбудови інституційної спроможності, зокрема шляхом проведення консультацій та низки освітніх заходів, які допоможуть забезпечити сталість досягнутих результатів після завершення проєкту.

Отже, окрім фінансування, через постійну взаємодію та співпрацю муніципалітети також отримують консультаційну підтримку, що сприятиме підвищенню рівня їх компетенції та спроможності. У результаті проєкт має посприяти відновленню та покращенню бізнес-інфраструктури, а також забезпечити стале та ефективне функціонування.

Участь Вінницької міської ради

У межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» наше місто має власну ініціативу під назвою «Інноваційно-технологічний парк Кристал – простір для створення і реалізації нових бізнес-проектів та впровадження інновацій задля відбудови України».

Мета проєкту: створення умов для активізації процесу відновлення бізнесу, в тому числі релокованого на базі Вінницького інноваційно-технологічного парку шляхом розбудови міжсекторного і кластерного співробітництва з врахуванням гендерних аспектів та підвищення конкурентоспроможності діючого підприємництва.

Проєктом передбачається проведення загальнобудівельних внутрішніх та зовнішніх робіт, що дозволить використовувати наявні приміщення відповідно до цілей функціонування Інноваційно-технологічного парку «Кристал».

В планах на базі «Кристалу» створення Центру розвитку підприємництва, обладнання приміщення Fab Lab, приміщення ІТ, конференц-зали, рецепції, кімнат коворкінгу, кімнат переговорів, лаунж-зони, кафе, фуд-корт та ін.

Вплив та очікувані результати:

  1. Створення додаткових джерел доходів до бюджету Вінницької міської ТГ шляхом створення нових робочих місць та збільшенню числа дрібних підприємств.
  2. Створення комфортних та стабільних умов розбудови підприємництва в громаді для релокованих бізнес суб’єктів.
  3. Популяризація серед жіночого, молодіжного та інклюзивного підприємництва кластерних спільнот та підприємництва загалом.
  4. Розширення мережі бізнес контактів і взаємодії між підприємцями задля розширення виробництв та пошуку нових ринків збуту.
  5. Розвиток креативних галузей економіки міста, молодіжного підприємництва та інноваційної екосистеми у міській ТГ задля активізації виробництва продуктів з високою доданою вартістю.

 

Посилення спроможності Вінницької міської територіальної громади

Окрім реконструкції інфраструктури, проєкт SRER передбачає діяльність з посилення спроможності органів місцевого самоврядування, бізнес-спільнот та організацій громадянського суспільства, що  забезпечить сталість результатів після завершення проєкту та стимулюватиме подальші місцеві ініціативи для економічного розвитку громади.

Наприклад, коли наша проєктна команда завершить реконструкцію Інноваційно-технологічного парку «Кристал» для місцевих та релокованих бізнесів, у громаді  вже буде стратегія сталості, яка визначить, як цей об’єкт розвиватиметься після завершення проєкту.

Для досягнення економічного відновлення в Україні залучила  до співпраці три  провідні організації, які мають досвід з питань місцевого розвитку, а саме:

  • Асоціацію міст України — найбільшу асоціацію органів місцевого самоврядування у нашій країні, діяльність якої спрямована на надання підтримки українським муніципалітетам у всьому, що пов’язано з ефективним децентралізованим управлінням.

 

  • Промприлад — інноваційну організацію з Івано-Франківська, яка має великий досвід у впровадженні ініціатив з підтримки бізнесу як у власному місті, так і в Україні в цілому. Експерти Промприладу на практиці покажуть, як забезпечити сталість відбудованих об’єктів.

 

  • Smart People — організація, що об’єднує фахівців з мобілізації бізнес-спільнот українських міст. Команда Smart People бере участь у забезпеченні сталості шляхом залучення бізнесу до трансформацій місцевої інфраструктури та підвищення потенціалу бізнесу відповідно до оцінки потреб локальних бізнес-спільнот.

 

Що далі?

Співпраця в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)» дозволяє отримати таку необхідну в умовах сьогодення підтримку в реалізації суспільно важливих проєктів. Таких, як, наприклад, Інноваційно-технологічний парк «Кристал». Саме завдяки створенню таких просторів ми значно пожвавимо розвиток підприємництва, наростимо рівень впровадження інновацій та створимо новий простір для реалізації навичок талановитої молоді та студентів.

Наразі, завдяки героїзму наших мужніх Захисників, Вінницька міська територіальна громада є відносно безпечною територією, що дозволяє вінничанам та гостям міста почуватися у безпеці.

Усвідомлюючи, що одне з головних завдань тилових міст – це формування економічної безпеки країни, в громаді проводиться активна політика, спрямована на розвиток промислового потенціалу, пожвавлення бізнес активності та підвищення економічної стійкості.

Проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER) сприяє підвищенню економічної стійкості на місцевому рівні, що матиме значний загальнодержавний синергетичний ефект.

Щоб дізнатися більше про реалізацію проєкту «Інноваційно-технологічний парк Кристал – простір для створення і реалізації нових бізнес-проектів та впровадження інновацій задля відбудови України» пропонуємо слідкувати за нашими соціальними мережами:

Офіційний сайт Вінницької міської ради  https://www.vmr.gov.ua/

Сторінка Вінницької міської ради на Facebook https://www.facebook.com/Vinnytsia

Сторінка Вінницької міської ради в Telegram https://t.me/vmroficial

 

Цю статтю створено Вінницькою міською радою у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Думки, висновки чи рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам/-кам та упорядникам/-цям і не обов’язково відображають погляди уряду Німеччини, GIZ, UNDP або інших агенцій ООН.