Сергій Моргунов презентував інвестиційний потенціал Вінниці на Міжнародному інвестиційному форумі

10 вересня, у Вінниці пройшов VІІІ Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України». Він проводиться в рамках конференції «UkraineInvest Talks: Vinnytsia». Під час заходу обговорюють питання інвестиційної політики та розвитку регіонів. Про інвестиційний потенціал Вінницької міської територіальної громади розповів міський голова Сергій Моргунов.

Уже традиційно Вінниця приймає Міжнародний інвестиційний форум. Серед учасників сьогоднішнього зібрання – народні депутати, урядовці, керівники інвестиційних компаній, голови облдержадміністрацій та представники бізнесу. Форум зацікавив українських та зарубіжних інвесторів. Вони були присутні як онлайн, так і офлайн. Загалом захід зібрав близько 200 учасників з України, Латвії, Польщі, Узбекистану, Туреччини та інших країн.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив, що інвестфорум став гарним майданчиком для ділового спілкування. З часу проведення першого форуму Вінниця має позитивні напрацювання. Міська влада активно залучає інвестиції, адже розвиток економіки є ключовим пріоритетом для розвитку громади.

«Вінниця має вигідне розташування. У нас є дві важливих траси: «GO Highway», яка поєднує Україну і Польщу, та «Via Carpathia», що з’єднає Україну та Литву. Вінниця є центром регіону, який межує з семи областями і сусідньою Молдовою. З логістичної точки зору – це приваблива «фішка» для міста. У нас є і кадровий потенціал, адже це важливе питання для інвестора», – сказав Сергій Моргунов.

Громада має також великий виробничий потенціал – діє близько 200 різних підприємств. На території міста є три індустріальні парки: «Вінницький індустріальний парк», «Вінницький кластер холодильного машинобудування» (UBC GROUP) та Вінтер спорт» (HEAD GROUP). Місто має високу інвестиційну привабливість у рейтингу IBI-Rating – на рівні «invA+»). А за оцінками Міжнародної антикорупційної організації Transparency International Вінниця посіла перше місце у Рейтингу прозорості інвестиційного сектору. Крім того, Вінниця стала першим містом не лише в Україні, але і у Східній Європі, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку.

«Група компаній KNESS наразі працює над проєктом, щоб повністю забезпечити індустріальний парк електроенергією. Усе це буде за новітніми технологіями. Нині ми працюємо з облдержадміністрацією і обласною радою над тим, щоб цей проєкт був реалізований саме на території трьох індустріальних парків. Сума інвестицій не менше 190 млн грн», – додав очільник громади.

Також у Вінниці працюють і над створенням муніципального технопарку «Кристал». Це буде перший такий центр інновацій в Україні. Наразі триває реконструкція приміщень для технопарку у найбільшому «спальному» мікрорайоні міста. У перспективі він перетвориться у сучасний бізнес-інкубатор, який стане магнітом для креативної молоді. Стратегічним об’єктом для розвитку усього регіону є міжнародний аеропорт «Вінниця». Очільник міста розповів, що над його розвитком у громаді працюють із 2014 року. Рейси відправлялись у різні країни світу. На жаль, стан злітно-посадкової смуги не дав можливість розвиватися об’єкту далі.

«Спільними зусиллями і за підтримки Президента України вдалося зберегти аеропорт «Вінниця» в списку цільової державної програми розвитку аеропортів на період до 2023 року. Ми буквально цього тижня отримали підтвердження на 135 млн грн щодо початку реалізації проєкту реконструкції злітно-посадкової смуги. І на наступному тижні всі виробничі потужності будуть на об’єкті, щоб розпочати роботи. Вінницька міська рада взяла на себе зобов’язання зробити повну реконструкцію аеровокзалу і зовнішніх мереж. Паралельно із реконструкцією злітно-посадкової смуги ми розпочнемо перебудову аеровокзалу. На це ми взяли кредит у державному банку. Ми маємо створити умови, щоб приймати два рейси одночасно. А це до 450 пасажирів на годину», – зазначив Сергій Моргунов.

Голова облдержадміністрації Сергій Борзов під час форуму презентував інвестиційний потенціал Вінницької області. Він підкреслив, що цей захід – знакова подія для всього регіону.
«Дуже важливо, що цього року форум проходить у новому форматі. Він дає можливість запровадити конструктивний діалог між владою та бізнесом. Адже розвиток регіону неможливий без інвестицій та новітніх технологій. Вінницька область є однією з найбільш перспективних: це розвинений аграрно-промисловий, науково-виробничий та культурно-освітній центр в Україні. Тут налагоджені партнерські відносини між владою, громадськістю і бізнесом», – зауважив Сергій Борзов.

Голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий вважає, що Міжнародний інвестиційний форум – важливий інструмент для формування політики економічного розвитку регіону. «Влада має сприяти розвитку бізнесу. Ми сьогодні бачимо успіх Вінниці в залученні інвестицій не тільки вітчизняних, а і закордонних – а саме створений індустріальний парк. Органи місцевого самоврядування налаштовані дуже конструктивно у питанні сприяння розвитку бізнесу на території громади. Ми розуміємо, що одного індустріального парку на Вінниччині недостатньо. Сьогодні ведеться активна робота зі створення ще кількох промислових парків на території області. Наразі ми маємо активну дискусію з громадами. Для Вінниччини дуже важливо продовжувати динамічний розвиток», – додав Вячеслав Соколовий.