ТОП – 10 місць, які варто відвідати у Вінниці

14.06.2019

Унікальні пам’ятки, аналогів яких немає в Україні, охайні зони відпочинку, Південний Буг, фонтани – те, що варте уваги гостів міста. Вінниця –прекрасне місто, де приємно відпочивати, гуляти та просто насолоджуватись життям. Пропонуємо ознайомитися з місцями, які повинен побачити кожен, хто завітає до Вінниці.

Фонтан ROSHEN

Плаваючий фонтан, який став родзинкою міста є найбільшим не лише в країні, а й у Європі. З березня по листопад тут відбуваються справжні вистави й концерти під відкритим небом. Повноцінно його красу краще споглядати у вечірній час, коли починається лазерне шоу. Розклад можна дізнатися тут. Фонтан був відкритий у 2011 році. Його довжина становить 140 метрів, висота струменю – до 60 метрів. Набережна Рошен є популярним місцем серед гостів міста.

Вежа

Пам’ятка, що стала своєрідною візитівкою міста. Вона знаходиться у центрі міста, на площі Європейській. Саме цю споруду можна побачити на різній сувенірній продукції. Водонапірна вежа у Вінниці була побудована в 1911 році для першого міського водопроводу. Сьогодні в середині вежі розміщується Музей воїнів-афганців. Поряд можна побачити 3D-малюнок на асфальті. Також на площі Європейській розміщуються цікаві пам’ятники. Зокрема пам’ятник головному архітектору міста Григорію Артинову.

Центральний міський парк

Ще одним з улюблених місць відпочинку та прогулянок вінничан є Центральний парк ім. Горького. На території парку розташовані численні пам’ятники. Зокрема пам’ятник Максиму Горькому; пам’ятник воїнам-афганцям, січовим стрільцям та загиблим міліціонерам; «Алея славетних земляків» та алея і пам’ятник закоханим. Також у парку часто відбуваються різні культурно-розважальні заходи. Тут розташований концертний зал «Райдуга», стадіон, ковзанка, міський планетарій, численні атракціони та міні зоопарк.

Музей Пирогова

Садиба Пирогова є пам’яткою історії національного значення та природоохоронним об’єктом загальнодержавного значення. До складу території входять:

– будинок, у якому жив Микола Пирогов, і де розміщена експозиція про його життя та діяльність;

– музей-аптека з інтер’єрами приймальні та операційної;

– меморіальний парк, в якому збереглися дерева, посаджені Миколою Пироговим.

Та головне – на території музею знаходиться церква-некрополь, де міститься саркофаг із забальзамованим тілом науковця, яке забальзамував учень відомого хірурга.

Микола Пирогов відомий у світі лікар, який вперше в історії світової медичної практики використав ефірний наркоз на полі бою. Також з його ім’ям повязують застосування гіпсової пов’язки.

Музей Збройних Сил

Ще у Вінниці є унікальний військово-історичний музей Повітряних сил Збройних сил України, де представленні зразки різної авіаційної, зенітно-ракетної, радіолокаційної техніки різних часів. Музей знаходиться на території військової частини, тому, перед його відвідуванням, варто сповістити керівництво музею заздалегідь. Експозиція Військово-історичного музею Повітряних Сил Збройних Сил України нараховує 41 експонат військової техніки, а у фонді налічується більше 2000 предметів. Авіаційна експозиція включає 18 літальних апаратів — 4 вертольоти і 14 літаків тактичної авіації. Експозиція засобів зенітних ракетних і радіотехнічних військ ППО, відкрита у 2005 році, яка нараховує 12 одиниць техніки.

Садиба Михайла Коцюбинського

Відомий класик української літератури Михайло Коцюбинський був народжений у Вінниці. По вулиці І.Бевза 15 розміщується його садиба, місце, де він народився та працював. У музеї-садибі налічується близько 9 тисяч експонатів. Експозиція розміщується в 5 кімнатах. Вона висвітлює в хронологічному порядку, життя і творчість Михайла Коцюбинського. Тут зберігаються прижиттєві видання його творів, їх переклади мовами народів світу, спогади сучасників, архівні матеріали, предмети побуту й етнографії.

Iсторико-меморіальний комплекс пам’ятті жертв фашизму (ставка «Вервольф»)

Одна з найзагадковіших споруд в центральному регіоні України. Сюди досі влаштовують експедиції. Знаходиться ця історична пам’ятка неподалік Вінниці, поблизу села Коло-Михайлівка. «Вінницький Вервольф» фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера «Вольфшанце» у Східній Пруссії.

Комплекс складається з двох об’єктів: території самої ставки та братської могили військовополонених і громадян окупованих німцями країн, які будували ставку. Вздовж екскурсійного маршруту встановлені інформаційні стенди, що розповідають про жахи окупації, мужній спротив місцевого населення, історію створення ставки, її значення та вплив на події Другої світової війни, визволення Вінниччини від німецько-фашистських загарбників. Особливу увагу в експозиції приділено висвітленню Нюрнберзького трибуналу, завдяки якому фашизм було остаточно повалено.

Вінницькі Мури

Одним із найдавніших будівель міста вважається комплекс оборонних і монастирських споруд. Вони пережили повстання, революції і війни, були частково зруйновані і перебудовані. Сьогодні це справжня унікальна пам’ятка архітектури Вінниці. Частину споруд, які збереглися до наших днів, збудували ще в 16 столітті. Оскільки на той час періодично поставала загроза татарських набігів із Дикого Поля та козацьких виступів, то й зводили комплекс як фортецю. Саме завдяки цьому місце й отримало назву «мури»: від латинського murus – «стіна». Нині на території комплексу Вінницьких Мурів діють кілька установ, та найбільше вони відомі завдяки двом музеям, які тут розміщені, – обласному краєзнавчому та художньому.

Музей Автомотовелофоторадіо

У центрі міста розмістився музей автотранспорту. Експозиція представлена раритетними автомобілями та іншою технікою з приватної колекції вінницького поціновувача Олексія Стрембіцького та налічує вже більше 100 експонатів. Тут є унікальні марки як радянських автомобілів, так і моделі зарубіжного автопрому, випущені до 90-тих років 20 століття. Деякі з них можна й зараз зустріти на вулицях міста, а деякі вже давно стали тільки музейними експонатами.

Музей моделей транспорту

Найбільша колекція моделей транспорту знаходиться у Вінниці. Тут зібрано 5037 моделей транспорту. Серед експонатів автомобілі, літаки, танки, кораблі, мотоцикли, трамваї, тролейбуси, автобуси, потяги. А також представлена колекція військового транспорту зроблена з пластиліну та справжні автомобільні двигуни. В музеї облаштована бібліотека та місце для лекцій. Аналогів такого закладу немає ані в Україні, ані на теренах Європи. Під час його відкриття представниками «Книги рекордів України» було зафіксовано національний рекорд у категорії «колекції» як «найбільша в Україні колекція моделей транспорту, яка знаходиться в експозиції музею на постійній основі».

А загалом, у місті панує затишна атмосфера всюди, тому, приїхавши сюди, ви одразу відчуєте себе бажаним гостем.