Вінницький ЦНАП як національний стандарт

23.08.2019

Адміністративні та дозвільні процедури, реєстрація місця проживання, послуги з реєстрації бізнесу, нерухомого майна, різноманітні інформаційні та консультаційні послуги – питання, які вінничани вирішують у Центрі надання адміністративних послуг «Прозорий офіс».

Мережа Вінницьких ЦНАПів є однією з найпотужніших в Україні і щоденно обслуговує понад 3,5 тисячі клієнтів, надаючи близько 600 адміністративних та інших видів послуг, повідомляє Вінницька міська рада.

«Прозорий офіс» у Вінниці був створений у 2008 році. Головною метою його функціонування є використання сучасних інформаційних технологій. Зокрема йдеться про електронну чергу та базу даних, дистанційний доступ до інформації. Ще одна важлива особливість цього Центру – це створення умов, які запобігають корупції та зловживань. Мова йде про уникнення особистого контакту клієнта з адміністративним органом, який офіційно був наділений повноваженнями щодо прийняття рішення з питань, що були предметом звернення.

«Ідея Прозорого офісу, створена і впроваджена у Вінниці, з часом стала зразком для наслідування багатьох українських міст і без перебільшень – національним стандартом. Прийняте у 2012 році законодавство про адміністративні послуги значним чином базувалось і враховувало успішний досвід та принципи роботи вінницького Прозорого офісу. В тому ж 2012 році було відкрито три територіальні відділення ЦНАПу – «Вишенька», «Старе місто» та «Замостя», діяльність яких була покликана максимально наблизити послуги до кінцевого споживача. Також у територіальних ЦНАПах розпочали прийом фахівці департаменту соціальної політики міської ради, надаючи вінничанам максимально широкий спектр послуг у сфері соціального забезпечення та соціального захисту», – розповіла директор департаменту адміністративних послуг Ірина Копчук.

Через Прозорий офіс послуги надаються як органами місцевого самоврядування, органами державної влади, так і залученими підприємствами, установами і організаціями. В територіальних відділеннях центру можна отримати послуги з реєстрації транспортних засобів та видачі посвідчень водія, оформлення паспорту громадянина України та для виїзду за кордон, реєстрації шлюбу, вирішити питання соціального характеру та пенсійного забезпечення, оформити житлові субсидії.

Перелік послуг, які надаються Прозорими офісами, постійно розширюється відповідно до чинного законодавства та враховуючи побажання громадян.

Адреси Центрів надання адміністративних послуг “Прозорий офіс” у Вінниці:

Центральне приміщення – вул.Соборна,59

відділення “Замостя” – вул.Замостянська, 7

відділення “Старе місто” – вул.Брацлавська, 85

відділення “Вишенька” – пр.Космонавтів, 30