Понад 26 мільйонів доларів інвестицій залучили у Вінниці у 2018 році

06.06.2019

У Вінниці активно створюються умови для розвитку промислового сектору та залучення інвестицій. Економічний розвиток міста та нові робочі місця – головні завдання Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Для їх досягнення важливим є залучення інвестицій.

Зокрема у звітному періоді збережено позитивну динаміку попередніх років – обсяг прямих інвестицій на кінець 2018 року становив 135,9 мільйонів доларів. Приріст прямих іноземних інвестицій у 2018 році склав 26,9 мільйонів доларів, темп зростання обсягу – 124,7% (у % до обсягів на початок року).

Варто зазначити, що у 2018 році Вінниця посіла перше місце у Рейтингу прозорості інвестиційного сектору від міжнародної антикорупційної мережі Transparency International.

Також місто зберігає високі рейтинги інвестиційної привабливості, за результатами досліджень національних рейтингових агентств «IBI – рейтинг» та «Кредит рейтинг».

Для залучення інвестицій було проведено значну роботу. Створено два індустріальні парки: «Вінницький індустріальний парк» (територія площею 35,7 га) та «Вінницький кластер холодильного машинобудування» (територія площею 19,27 га).
Протягом 2018 року було проведено низку заходів.

Відкриття заводу ТОВ «Green Cool» на території індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування». Цей завод входить до холдингу «UBC Group» – світового лідера з виробництва холодильного обладнання. Керуючою компанією індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування» стало ТОВ «Промислово-інвестиційна компанія».

Укладено Меморандум про порозуміння з компанією HEAD, яка має намір збудувати завод з виробництва спорядження для зимових видів спорту (лижі, лижні черевики та лижні кріплення).

Розпочато підготовчі роботи до проекту реконструкції будівель майбутнього інноваційно-технологічного парку «Кристал», здійснено виготовлення ПКД проекту та інших документів необхідних для початку реконструкції будівель.

Розпочалась розробка Концепції розвитку інноваційно-технологічного парку «Кристал». Це буде перший в Україні технопарк, в якому молодь зможе втілювати свої ідеї та стартапи в життя.

Підписана Угода про співробітництво з Келецьким технологічним парком у сфері розвитку підприємництва, сприяння інноваціям та підвищення технологічного рівня підприємств на рівні Вінницького інноваційно-технологічного парку.

Розроблено та впроваджено автоматизовану систему обліку і управління інвестиційними договорами. Основним завданням даного проекту є впровадження програмного забезпечення, що має значно спростити адміністрування укладених договорів між міською радою та інвесторами при реалізації інвестиційних проектів. За звітний період укладено 78 договорів про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Підготовлено інвестиційний паспорт міста Вінниця,, для формування позитивного іміджу міста Вінниці та розкриття його можливостей. У ньому розміщено інформацію про важливі факти, кадровий потенціал та освіту, географічне положення, структуру економіки, інвестиційні фактори, мобільність, SMART- спеціалізацію міста, мале та середнє підприємництво, інновації, міжнародну співпрацю, туризм та дозвілля, перелік інвестиційних проектів.

Проведено презентацію інвестиційного потенціалу міста Вінниця «VINNYTSIA: INVEST & WIN» для членів Американської торгівельної палати в Україні, однієї з найвідоміших бізнес-асоціацій в світі. Також протягом 2018 року Вінницю представляли на національних та міжнародних заходах відповідної тематики.

Як бачимо, у Вінницькій міській ОТГ ведеться активна робота щодо залучення інвестицій. Тут є місця для нових заводів та підприємств. Створюються усі умови для реалізації різної діяльності, яка сприятиме розвитку економіки міста та регіону загалом.

Нагадаємо, що на сьогодні Вінницькій міській ОТГ вдалося залучити такі відомі іноземні та вітчизняні корпорації, як: Agrana Fruit(Австрія), Delphi(США), Barlinek(Польща), Vioil(Україна), Сперко(Іспанія), UBC group(Україна), HEAD(Австрія).