Які електронні послуги доступні для підприємців

11.07.2019

Зареєтрувати власний бізнес, подати податкову звітність, замовити ліцензію автоперевізника та вирішити решту інших питань можливо не виходячи з дому. Адже існує безліч сервісів з надання електронних послуг.

Однак, для повноцінної роботи з ними знадобиться електронний цифровий підпис (ЕЦП). Лише з його допомогою можна зайти в особистий кабінет більшості сервісів, він потрібен як для реєстрації бізнесу онлайн, так і для подальшого його ведення. Зокрема, ведення електронного документообігу та доступу до онлайн кабінетів.

Сьогодні в Україні є понад 115 електронних послуг як для громадян, так і для бізнесу. Розглянемо, які послуги для підприємців можна отримати онлайн.

Перша послуга – онлайн реєстрація бізнесу або громадської організації. Найзручніше зареєструвати бізнес онлайн в “Будинку Юстиції“. Там одразу можна прикріпити заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Також там можна в онлайн режимі внести зміни до реєстраційних даних про фізособу-підприємця (ФОП) або припинити діяльність ФОП.

В “Будинку Юстиції” можна підключити послугу sms-маяк. Це сервіс моніторингу реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна. Сервіс допомагає захистити свою власність і уберегти майно від рейдерства.

Вона оповіщатиме смс-повідомленням про будь-які реєстраційні дії, що здійснюються з вашою нерухомістю. А також сповіщає про те, хто з користувачів реєстру цікавився вашим майном.

Друга послуга – подання податкової декларації онлайн. Зробити це можна в електронному кабінеті Державної фіскальної служби (УКРІНФОРМ). У кабінеті можна створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову, пенсійну та статистичну звітність в ДФС, Пенсійний фонд і органи статистики.

Користувач електронного кабінету отримує доступ до своїх особових рахунків по сплаті податків, зборів та інших платежів. Можна замовити онлайн виписку з реєстру платників ПДВ.

За допомогою сервісу можна відправити лист в ДФС, а також завантажити шаблони бланків податкової звітності.

Можна подати заяву на реєстрацію платника акцизного податку з реалізації палива. Якщо бажаєте реалізовувати паливо, то до початку діяльності повинні зареєструватися, як платник податку. Там же можна замовити виписку з реєстру платників акцизного податку.

У кабінеті можна оформити ліцензію на гуртову торгівлю алкоголем, виробництво спиртів та алкогольних напоїв.

А також замовити довідку про відсутність податкової заборгованості. При наявності у платника податкового боргу, навіть в розмірі однієї копійки, автоматично буде сформовано відмову в наданні довідки.

Низку онлайн послуг можна отримати на електронному сервісі Державного кадастру. Наприклад, замовити та оплатити онлайн виписку з кадастру.

Вона потрібна для покупки, продажу, оренди та інших операцій із землею. Повідомлення про готовність документа приходить на пошту, а забрати готову виписку можна в найближчому ЦНАП (центр надання адміністратівних послуг).

Безкоштовно можна замовити виписку про нормативну грошову оцінку землі. Вона потрібна для визначення розміру земельного податку та плати за оренду земель комунальної і державної власності. А також при визначенні держмита при обміні, даруванні та подання ділянок у спадок.

Можна отримати дані про власників і користувачів землі. А власники ділянок можуть безкоштовно замовити інформацію про те, хто переглядав відомості по їх земельній ділянці і цікавився правом власності на цю ділянку.

Є можливість подати онлайн заяву на державну реєстрацію права на земельну ділянку. Державна реєстрація закріпить за вами право власника або землекористувача ділянки.

Реєструвати земельну ділянку потрібно відразу, після погодження документації із землеустрою. Сертифікований інженер-землевпорядник може подати проект землеустрою на узгодження онлайн.

Інші електронні послуги

Електронний кабінет перевізника – це кабінет Держслужби з безпеки на транспорті. Там можна знайти всю інформацію про перевізників і їх транспортні засоби. Подивитися тип і статус ліцензії за номером транспортного засобу, ЄДРПОУ або ІПН підприємства.

Також можна замовити ліцензію на автоперевезення пасажирів і вантажів, повідомити про зміну даних перевізника.

При відкритті нового бізнесу та на початку використання нових приміщень необхідна протипожежна декларація. Це документ, який дає право на початок робіт нового підприємства. Замовити онлайн протипожежну декларацію можна на порталі електронних послуг Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Онлайн можна подати заяву на реекспорт товарів як іноземного походження, так і українського походження. А також отримати ліцензію на експорт і імпорт товарів.

Також можна замовити ліцензію на право здійснення туроператорської діяльності й анулювати ліцензію.

За матеріалами Бізнес.Цензор